W WhatsApp można ukryć dwa różne rodzaje statusu: informację „Ostatnio widziany i online” oraz relacje publikowane w zakładce „Status”. Pierwsze ustawienie dotyczy aktywności w aplikacji, a drugie zdjęć, filmów, GIF-ów i tekstów widocznych przez 24 godziny.
Jak wyłączyć status „Ostatnio widziany” i „Online”?
Aby ukryć informację o swojej aktywności przed innymi osobami:
- Otwórz WhatsApp i przejdź do Ustawień.
- Wybierz Prywatność.
- Stuknij Ostatnio widziany i online.
- W sekcji dotyczącej tego, kto może zobaczyć czas ostatniej aktywności, wybierz Nikt.
- W ustawieniu widoczności online wybierz opcję ograniczającą ją do tych samych odbiorców, czyli Tak samo jak ostatnio widziany.
Po zapisaniu zmian inne osoby nie zobaczą, kiedy ostatnio korzystałeś z WhatsApp ani czy jesteś aktualnie online.
Uwaga: ukrycie własnego statusu aktywności działa wzajemnie. Po wyłączeniu widoczności „Ostatnio widziany” nie zobaczysz także informacji o ostatniej aktywności innych osób. To ustawienie nie wyłącza jednak relacji publikowanych w zakładce „Status”.
Jak ograniczyć widoczność relacji w WhatsApp?
Jeśli chcesz ukryć zdjęcia, filmy lub teksty publikowane jako Status, zmień osobne ustawienie odbiorców:
- Otwórz zakładkę Status.
- Stuknij ikonę dodatkowych opcji i wybierz Prywatność statusu.
- Wybierz jedną z dostępnych możliwości:
- Moje kontakty – relacje zobaczą wszystkie osoby zapisane w kontaktach.
- Moje kontakty z wyłączeniem… – możesz wykluczyć wybrane osoby.
- Udostępnij tylko z… – relacje zobaczą wyłącznie wskazane kontakty.
Zmiana prywatności statusu nie usuwa wcześniej opublikowanych relacji. Dotyczy odbiorców nowych statusów, dlatego ustaw ją przed dodaniem kolejnego zdjęcia, filmu lub tekstu.